Wat is WordPress?

WordPress is een Content Management Systeem (CMS) waarmee een website, blog of webshop kan worden gebouwd of onderhouden. Waar WordPress ooit begon als eenvoudig blog-systeem begonnen door Matt Mullenweg en Mike Little, is het uitgegroeid tot een volwaardig CMS met alle denkbare functionaliteiten, waaronder plugins en thema’s. WordPress zorgt ervoor dat je jouw website, blog of webshop kunt beheren zonder dat je hiervoor (veel) technische kennis nodig hebt. Bovendien is WordPress een open source, wat inhoudt dat iedereen in staat is om de code van WordPress aan te passen, in te zien en te verspreiden. Hierbij is het belangrijk om het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org uit te leggen. WordPress.org is het open source CMS. Deze kun je gratis downloaden en gebruiken op je eigen hostingpakket. WordPress.com is daarentegen een freemium service. Dit houdt in dat je gratis een website kunt maken op een subdomein van WordPress.com

Waarom WordPress gebruiken?

Er zijn veel verschillende redenen te benoemen om te kiezen voor WordPress als CMS voor je website, blog of webshop. Maar de belangrijkste redenen zijn als volgt:

  • WordPress is gratis en open source: WordPress is een open source waardoor iedereen WordPress kan gebruiken. Bovendien is het gratis waardoor je niet hoeft te betalen om WordPress te gebruiken. Wel zijn er andere kosten waar je rekening mee moet houden zoals de kosten van hosting en een domeinnaam, maar voor WordPress zelf betaal je niets.
  • WordPress is flexibel: als gevolg van de populariteit van WordPress zijn er veel verschillende uitbreidingen beschikbaar. Deze zijn zowel betaald als gratis te vinden. Zo zijn er vele plugins waarmee je allerlei extra functionaliteiten aan je website kan toevoegen. Ook zijn er meerdere thema’s en andere software die extra functionaliteiten met zich meebrengen. 
  • WordPress is gemakkelijk te gebruiken: WordPress is enorm makkelijk in gebruik. Zeker in vergelijking met andere Content Management Systemen. Het is dan ook niet voor niets dat WordPress zo populair is. Deze populariteit zorgt er bovendien voor dat je gemakkelijk hulp kunt vinden. Zo kun je je vragen stellen op het officiële WordPress-forum, maar bestaat er ook een grote kans dat je je antwoord vindt via een zoekopdracht in Google


Kosten van een WordPress website

Hoewel WordPress een gratis Content Management Systeem is, bestaan er verschillende zaken die ervoor zorgen dat er wel degelijk kosten zijn verbonden aan een WordPress website. Hieronder vallen onder andere de kosten van een domeinnaam, de hosting van je WordPress website, het onderhoud van de website, het SSL-certificaat en de licentiekosten van de plugins en de thema’s. Bovendien zijn er enkele factoren die de kosten van een website bepalen. Allereerst de complexiteit. Het voordeel van een WordPress website is dan dat functionaliteiten gemakkelijk en snel zijn te realiseren met de plugins, waardoor de complexiteit wordt beperkt. Ten tweede het visuele design. Het visuele design bepaalt voor een groot deel de kosten van het maken van een website. Ten derde de kosten van een WordPress webdesigner. De verschillen in prijzen tussen verschillende webdesigners kunnen groot zijn. En dan geldt uiteraard: hoe duurder de WordPress webdesigner, hoe duurder de website. Vergelijk de opbrengsten met de kosten en maak vanuit daar je keuze. 

Wij staan voor

Hoogwaardige content Eerlijke & professionele mening 16 jaar SEO ervaring

Contactformulier