Het belang van een goede domeinnaam

Als jij een website hebt wil je waarschijnlijk dat het verkeer hiernaar geoptimaliseerd wordt. Het doel is meestal immers om verkeer te genereren en om te zetten in conversie. Met de juiste domeinnaam verhoog je niet alleen de vindbaarheid van je website maar vergroot je ook de kans op relevant verkeer. Is je domeinnaam niet relevant, dan is de kans groot dat bezoekers iets anders verwachten wanneer ze jouw website bezoeken. Daarbij is je domeinnaam de vertegenwoordig van je merk en kan de juiste domeinnaam de waarde van je merk verhogen. In combinatie met een professionele website kun je competentie, vertrouwen, succes en creativiteit uitstralen.

Het kiezen van een domeinnaam

Je weet nu dat het kiezen van een domeinnaam van groot belang is. Maar hoe kies je een goede domeinnaam? Er zijn enkele aspecten waar jij rekening mee kunt houden. Kies bijvoorbeeld voor een extensie die past bij de geografische segmentatie van je doelgroep. Ben je actief in Nederland? Kies dan voor een .NL extensie. Heb je (lange termijn) plannen om te internationaliseren? Dan kun je beter kiezen voor een .com extensie. 
Verder kan ook het doel van je aanschaf van belang zijn bij het kiezen van een domeinnaam. Let hierbij op de vorm van de naam. Is deze enkelvoud of meervoud en kan dit effect hebben op de interpretatie? Potentiële klanten kunnen namelijk al conclusies trekken over het doel van de website aan de hand van de vorm van de domeinnaam. Wil jij graag online bloemen verkopen? Dan kan het meervoud “bloemen” een webshop insinueren, terwijl het enkelvoud “bloem” ook een merk aan zou kunnen duiden. 

Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van Voice Search. De manier van zoeken verandert daarmee drastisch. Om ook op deze manier makkelijk vindbaar te zijn moet je domeinnaam voldoen aan de volgende aspecten;

  • Kort
  • Maak je domeinnaam zo kort mogelijk maar houd het logisch. Lange namen zijn moeilijker te onthouden en de kans op foutjes is groter. Denk hierbij ook aan de volgorde van de woorden. 
  • Eenvoudig (te onthouden)
  • Vermijd speciale tekens. Domeinnamen met speciale tekens zoals streepjes of punten zijn vaak minder effectief dan korte domeinnamen. Deze worden regelmatig vergeten waardoor de potentiële klant niet op de juiste website terecht komt.
  • Makkelijk uit te spreken en te spellen
  • Is jouw domeinnaam uniek maar moeilijk te spellen? Dan is de kans groot de er foutjes gemaakt worden en potentiële klanten niet bij jou maar bij de concurrentie terecht komen. Houd ook rekening met internationale klanten als je een breed en internationaal publiek hebt.
  • Uniek
  • Zorg ervoor dat jouw domeinnaam uniek is. Lijkt jouw domeinnaam veel op die van een ander? Dan kan dit verwarring veroorzaken. Een unieke naam blijft sneller hangen, mits deze niet te moeilijk is, en voorkomt dat je potentiële klant bij de concurrentie terecht komt.
  • Relevant!!
  • Misschien wel de belangrijkste van allemaal. Als jouw domeinnaam niet relevant is, is de kans groter dat er niet relevant verkeer naar jouw website zal worden geleid. Ook houden zoekmachines zoals Google rekening met woorden in de domeinnaam en kan de juiste domeinnaam dus een positief effect hebben op jouw ranking op de SERP.

Het kopen van de domeinnaam

Heb je een goede domeinnaam bedacht, dan is het nu tijd om deze te kopen. Je kunt een domeinnaam kopen bij een erkende registrar. Check hier wel eerst even of je gekozen domeinnaam nog beschikbaar is. De domeinnaam koop je in principe niet maar deze huur je. Zolang jij elk jaar de kosten voor de licentie betaalt mag je gebruik maken van de domeinnaam. Je domeinnaam wordt dus niet permanent vastgelegd. Vaak wordt er echter wel een automatische verlenging ingesteld om je domeinnaam te beschermen mocht jij even vergeten zijn dat de periode is verlopen. De kosten hiervoor lopen uiteen van gemiddeld €3,95 tot €15 per jaar. Ook kun je er voor kiezen een domeinnaam te leasen. Als je dit doet maak je gebruik van een domeinnaam van iemand anders. In veel gevallen wordt dit gedaan omdat het een waardevolle domeinnaam betreft en deze niet direct kan worden aangeschaft. De domeinnaam wordt in dit geval in termijnen betaald. 

Wij staan voor

Hoogwaardige content Eerlijke & professionele mening 16 jaar SEO ervaring

Contactformulier